Ma 2020. szeptember 20, vasárnap, Friderika napja van.

Főoldal Miért vályogfal?

Hogyan készül a vályogfal?

Az építőanyag természetes agyag és szalma. Az építkezés során nem készül vályogtégla, hanem az előkészített, kidolgozott és pihentetett sarat -ez maga az építőanyag, hagyományos módon villával felrakják, és vályogfalat emelnek belőle. A vályogfal készítéséhez agyagos földet használnak. Az egynapi vályogfal készítéshez szükséges földmennyiséget már az építést megelőző nap 4-5 méter átmérőjű 40-50 cm magas ágyásba hordják, szétterítik, vízzel meglocsolják, majd növényi anyagokkal (szalma) terítik be és újabb sár és szalma rétegek kerülnek rá az építkezés során. A falrakás napján a "megkelt sarat" kapával vagy villával átforgatják, ezután már rakható a sár. A vályogfalat rendesen villával rakják fel, a sarat a vályogfalon eligazgatják, és lenyomkodják. Időnként a vályogfal oldalát villával vagy gereblyével megigazítják, elgereblyézik. A felhelyezés három sorban történik, az első sor felrakása után egy-két hét elteltével kezdődik a vályogfal faragás, amitől kialakul a vályogfal pontos mérete. Majd a faragás után körülbelül 2 héttel kerülhet rá a következő sor, az előző réteg száradása végett. A sárfal jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, csak természetes építőanyagokat tartalmaz (agyag, szalma, víz), ezért sokkal egészségesebb. A természetes építőanyagoknak köszönhetően szellőzik, így állandó páratartalmat biztosít a vályogház. Mivel a vályogfal nem tartalmaz speciális építőanyagokat, így az előállítása is sokkal olcsóbb a beton vagy téglafalhoz képest, viszont a tartóssága nem rosszabb, mivel napjainkban már beton alapra és szigetelésre építik. Mindezen előnyök ellenére olcsó építkezési mód!

A sárfalakat a 18-19. század óta használják házak és gazdasági épületek építésére. A rakott sárfalat szalmával vagy egyéb növényi anyagokkal összedolgozott sárból készítik.

A vályogfal építészet egyesíti a természetes építkezés, a hagyományos népi autonómház jellegű építészet és a fenntartható, önellátás feltételeit biztosító megoldásokat.

FONTOS:

Vasbeton alapokra, talajnedvesség ellen szigetelt aljzatra is készíthető.

Vasalt beton koszorú is készíthető rá .

Vakolási munka sima mészhabarccsal, nádazással vagy hagyományos tapasztással is készülhet.

Számoljon le a régi sztereotípiákkal, miszerint koszos, mállik, nem komfortos, stb.

Visszajelzések

János 5 éve építette fel nekünk a házunkat. Azt tudom mondani, hogy teljesen bevált! Telente a 210 nm-es ház fűtésére elegendő 80 mázsa fa, ahhoz, hogy kellemes 22 fokos meleg legyen a kisgyerekek miatt! Nyaranta a nagy melegben pedig olyan kellemes hűs idő van, hogy a baráti társaságban soha nem kérdés, hogy hol üljünk össze.
Németh Zsolt, Pánd

A vályogház melyik tulajdonsága tetszik Önnek a leginkább?

A falak együtt lélegeznek Önnel

Télen meleg, nyáron hűvös

Védenek a káros külső sugárzástól

100%-ban természetes

Nagyszerűen kombinálható modern alapanyagokkal is