Ma 2023. február 7, kedd, Tódor és Rómeó napja van.

  • felujitas01
  • 1
  • 2
  • 7
  • 4
  • oldal6
  • 3
  • 3
  • 9
Főoldal

Újra itt a vályogfal ideje, mert: természetes, fenntartható, olcsó építkezés.

Tapasztás bemutató film - vályogház felújítás

Bemutatófilm a vályogház építéséről

Vályogház építése, vályogfal rakása egy építkezésen, csak természetes építőanyagok használatával.

Bemutatkozom

"Hiszek abban, hogy ha az ember a természethez minél közelebbi életmódot él és ez az otthonának az alapanyagaiban is megmutatkozik, akkor egy egészségesebb, hosszabb és kiteljesedettebb életet tud élni ."

Gáspár János

vályogfalépítő mester

Köszöntöm Önt a természetes otthon, a vályogfal újra felfedezett világában! Keresi, hogy miből építse leendő otthonát? Ha fontos Önnek a családja egészsége, ha kevesebbet szeretne költeni fűtésre, ne keressen tovább. Megtalálta!

Olvassa el az interjút:

Riporter: Van-e valami emléked arról, ami a mostani életedhez, munkádhoz vezetett?

GJ (Gáspár János): Foglalkozásom eredete gyermekkoromra vezethető vissza. Nagyszüleim házában éltünk tizenéves koromig. Körülbelül 12 éves lehettem, amikor szüleim elkezdtek építkezni, az akkor divatos tégla építésű házat. Ha visszaemlékszem, gyermekfejjel igen nehezen szoktam meg, hogy télen reggelente, mikor felébredtünk, nagyon kihűlt a téglaépítésű ház, nyáron pedig a hőségtől szinte aludni nem bírtunk. Még párologtatót is használtunk, hogy ellensúlyozzuk a száraz levegőt. Nagyszüleim paraszt háza esetében ilyen problémák sosem fordultak elő, ugyanis az a ház 60 cm-es sárfallal épült, ez a téglaházzal ellentétben télen kiválóan tartja a meleget, nyáron pedig kellemes, hűs levegőt biztosít, olcsó, fenntartható és energiatakarékos. Ekkor döntöttem el, hogy ha egyszer saját házam lesz, akkor az is sárfalból, vályogból, természetes anyagokból fog épülni.

Bővebben...

Hogyan készül a vályogfal?

Az építőanyag természetes agyag és szalma. Az építkezés során nem készül vályogtégla, hanem az előkészített, kidolgozott és pihentetett sarat -ez maga az építőanyag, hagyományos módon villával felrakják, és vályogfalat emelnek belőle. A vályogfal készítéséhez agyagos földet használnak. Az egynapi vályogfal készítéshez szükséges földmennyiséget már az építést megelőző nap 4-5 méter átmérőjű 40-50 cm magas ágyásba hordják, szétterítik, vízzel meglocsolják, majd növényi anyagokkal (szalma) terítik be és újabb sár és szalma rétegek kerülnek rá az építkezés során. A falrakás napján a "megkelt sarat" kapával vagy villával átforgatják, ezután már rakható a sár. A vályogfalat rendesen villával rakják fel, a sarat a vályogfalon eligazgatják, és lenyomkodják. Időnként a vályogfal oldalát villával vagy gereblyével megigazítják, elgereblyézik. A felhelyezés három sorban történik, az első sor felrakása után egy-két hét elteltével kezdődik a vályogfal faragás, amitől kialakul a vályogfal pontos mérete. Majd a faragás után körülbelül 2 héttel kerülhet rá a következő sor, az előző réteg száradása végett. A sárfal jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, csak természetes építőanyagokat tartalmaz (agyag, szalma, víz), ezért sokkal egészségesebb. A természetes építőanyagoknak köszönhetően szellőzik, így állandó páratartalmat biztosít a vályogház. Mivel a vályogfal nem tartalmaz speciális építőanyagokat, így az előállítása is sokkal olcsóbb a beton vagy téglafalhoz képest, viszont a tartóssága nem rosszabb, mivel napjainkban már beton alapra és szigetelésre építik. Mindezen előnyök ellenére olcsó építkezési mód!

A sárfalakat a 18-19. század óta használják házak és gazdasági épületek építésére. A rakott sárfalat szalmával vagy egyéb növényi anyagokkal összedolgozott sárból készítik.

A vályogfal építészet egyesíti a természetes építkezés, a hagyományos népi autonómház jellegű építészet és a fenntartható, önellátás feltételeit biztosító megoldásokat.

FONTOS:

Vasbeton alapokra, talajnedvesség ellen szigetelt aljzatra is készíthető.

Vasalt beton koszorú is készíthető rá .

Vakolási munka sima mészhabarccsal, nádazással vagy hagyományos tapasztással is készülhet.

Számoljon le a régi sztereotípiákkal, miszerint koszos, mállik, nem komfortos, stb.

Visszajelzések

Gergőnek a kisfiunknak teljesen megszűnt az allergiája, amióta beköltöztünk a vályogházunkba!
Tabányi Tímea, Pánd

A vályogház melyik tulajdonsága tetszik Önnek a leginkább?

A falak együtt lélegeznek Önnel

Télen meleg, nyáron hűvös

Védenek a káros külső sugárzástól

100%-ban természetes

Nagyszerűen kombinálható modern alapanyagokkal is